Skip to main content
Til toppen
Klikk og hent GRATIS i nærmeste butikk 120 dager åpent kjøp Vi matcher prisen på ALT Trygg handel med Vipps, kort eller Klarna
Regler for oppussing av bad
Regler for oppussing av bad
vi viser deg hva du skal tenke på når du skal pusse opp baderom

Regler for oppussing av bad

Her får du en oversikt over reglene for oppussing av bad, samt hva du kan gjøre selv og hva du er nødt til å ansette en håndverker til.

Når du skal gå i gang med å pusse opp et bad selv er det flere regler du må ta hensyn til. Her får du en oversikt over reglene for oppussing av bad, samt hva du kan gjøre selv og hva du er nødt til å ansette en håndverker til. 

Våtrom som bad- og vaskerom er der mange ulykker skjer i et hjem. Vann og strøm er sjeldenen god kombinasjon, og ulykker og uhell tilknyttet elektrisitet er spesielt vanlig. 

Før du går i gang med å pusse opp badet ditt bør du være klar over hvilke regler som gjelder, hva du kan gjøre selv, og hva du bør få profesjonelle til å gjøre. 

Før du starter er et godt tips å snakke med en fagperson som har sertifisering innen våtrom. Sammen kan dere gå gjennom hva du ønsker å pusse opp, hvilke arbeidsoppgaver du skal ta på deg og hvilke oppgaver du trenger hjelp til. 

Å bytte rør er ikke bare-bare
Å bytte rør er ikke bare-bare

Bor du i en blokk eller rekkehus og ønsker å pusse opp badet, bør du være forsiktig med å oppdatere sluk og rørsystem. Det er strenge regler knyttet til vegger som deles mellom boenheter. 

Hvis du skal bryte brannskillet, som å gå gjennom vegger, tak eller gulv hos naboen før å plassere eller gjøre om vann- og kloakksystem, er du nødt til å sende inn en byggesøknad til kommunen. Brannskillet blir nemlig brutt når man bytter ut sluk eller soilrør i vegger som deles. 

Er du dermot innenfor egen bruksenhet, uansett leilighet, tomannsbolig eller rekkehus, behøver du ikke å sende inn søknad når du pusser opp bad og vaskerom. Likevel bør du alltid være oppmerksom på at alle endringer du gjør i et våtrom som ikke er søknadspliktig, er det du som eier som er ansvarlig for. 

Strenge krav om avtrekk

En viktig regel for oppussing av bad og vaskerom er at rommene skal ha avtrekk. Med god ventilasjon får boligen din puste, og du minsker risiko for fuktskader. 

Kravene til ventilasjonsanlegget på et baderom er at det blant annet ikke skal påvirke inneklimaet i boligen med støy, kondens eller overoppheting. Avtrekket skal også skifte ut lufta i rommet med tilstrekkelig luftmengde.

Det finnes flere krav til hva et ventilasjonsanlegg tilknyttet våtrom skal inneholde. Å lese seg opp eller ta en prat med en fagekspert innen ventilasjon kan gi deg en oversikt over tilstanden til ventilasjonsanlegget ditt i dag, samt om det er noe du bør gjøre for å oppfylle kravene.

Hva kan du gjøre selv
Hva kan du gjøre selv?

Når du skal gå i gang med å pusse opp et bad, er det flere ting du kan gjøre selv. det meste av overflatearbeid kan du gjøre selv, og det er også den morsomste jobben fordi du ser synlige resultater. 

Som hovedregel har du mulighet til å gjøre alt av arbeid som ikke vil skade eller gå på bekostningen av våtromsreglene. I tillegg kan du spare mye penger på å gjøre rydding, bortkjøring av avfall og vasking selv. 

Du kan :
 

  • Rive og strippe badet. Ønsker du å spare litt penger har du mulighet til å gjøre noe av rivningsarbeidet selv. Likevel bør du ha tunga rett i munnen og passe på at du ikke river for mye. Da kan det plutselig bli dyrere når det i utgangspunktet skulle bli billigere.

  • Legge fliser selv. Man kan fort bli skremt av tanken om å legge fliser på sitt eget bad. Men alle kan legge fliser selv, hvis kravet til membranen og underlaget følger våtromsreglene.

           Har du fått fagfolk til å legge grunnlaget for deg er det bare å begynne med flislegging. Vi gir deg veiledning om hvordan du kan legge fliser her.

  • Montere dusjvegger. Å montere dusjdører kan du enkelt gjøre selv. Det er flere forskjellige muligheter å velge mellom her, du kan blant annet skru og lime dørene til flisveggene. Bare husk å bruke vernebriller og hansker når du skal sette opp dusjvegger av glass!

  • Henge opp speil. Det å henge opp et speil på badet kan gjøres på mange forskjellige måter. Noen kan du montere med spesielle speilfester eller lim, mens tyngre speil må du kanskje skru inn i veggen. Uansett har du muligheten til å gjøre jobben selv, så lenge du er forsiktig når du skal borre hull i flisene.

  • Montere skap og hyller. Var du komfortabel med å montere et speil på badet ditt vil du også klare å montere både hyller og skap til flisene. Eneste du må ha i bakhodet er at du ikke må punktere membranen bak flisene. Det beste tipset er å bore i fugen hvis du kan det.

  • Male flater. Oppgrader vegger og gulv på en enkel og billig måte ved å male flisene dine. Så lenge du går for en bestemt type maling som er tilpasset fliser, kan resultatet bli veldig pent og gi badet ditt den fornyelsen du var på jakt etter - uten å betale i dyre dommer.

Etter at du har gitt overflatene mange nok strøk kan du rense og friske opp fugene med en egen fugepenn, slik at flisene får sin tydelig form igjen.

La de profesjonelle ta jobben

Får å unngå skader og problemer underveis eller etter oppussingen, er det enklere arbeidsområder du er nødt til ( eller i høyeste grad bør ) overlate til en sertifisert håndverker.

Du bør ikke : 

  • Gjøre arbeid på det elektriske eller varme. Alt av elektrisk arbeid er nødt til å utføres av fagfolk. Skal du gjøre elektrisk arbeid i rommet, som å montere stikkontakter, lys eller endre elektriske koblinger, er du faktisk lovpålagt å bruke en sertifisert fagperson.

Alle elektriske installasjoner skal ha utstedt en samsvarserklæring, som kan fremvises dersom du får el-tilsynet på besøk. Det samme gjelder for varmekabler, siden varmekabler er fastmonterte og kobles til strømnettet.  

  • Ta ansvar for vann og kloakk. Et annet område du skal la være, er alt som har med vann og kloakk å gjøre. Fukt utgjør en stor andel av skadene på et bygg, og kommer ofte fra rørsystemet på badet. Dette kan f.eks. skyldes at man har pusset opp bad uten å skifte ut rørene.

Rør og sluk har en begrenset levetid, og tar du ikke vare på de, kan konsekvensene bli dyre og fatale. Sørg derfor å inkludere en sertifisert rørlegger når du skal pusse opp badet ditt.

  • Legge membranen selv. Det er ingen lovpålagt regel om at du ikke kan legge membranen selv. Likevel bør du følge våtromsnormen om å la fagfolk legge membranen for deg.

Skulle det oppstå ulykker eller skader kan det nemlig være at forsikringene dine ikke vil dekke skadene. La derfor de profesjonelle ta over arbeidet med membranen, slik at du er på den sikre siden hvis uhellet først er ute.

Unngå dyre problemer senere

Selv om du har mulighet for å gjøre mye av oppussingen selv på et baderom, bør du som nevnt være bevisst på at det ikke er en garanti for at forsikringsselskapet dekker uhell tilknyttet ditt arbeid.

Skulle det f.eks. oppstå problemer og skader tilknyttet våtrommet, kan det være at forsikringsselskapet ikke dekker kostnadene hvis du har handlet uaktsomt eller nedlagt arbeid som ikke er godkjent henhold til krav.

Husk FDV dokumentasjon
Husk dokumentasjon

Til slutt må du huske på å skaffe deg FDV-dokumentasjon når oppussingen er ferdig. Et slikt dokument er nødvendig hvis du vil unngå økonomiske tap den dagen du skal selge boligen din.

Kan du ikke dokumentere hvilke materialer som er brukt, leverandører som har vært involvert eller bruksanvisning av rommet, kan baderommet ditt få tilstandsgrad 2 ved salg.

Karakterskalaen på et baderom går fra 0 til 3, hvor 0 betyr feilfritt, mens 2 betyr et sterkt slitt bad med kort gjenværende brukstid. 3 betyr at badet har alvorlige feil og mangler som må utbedres.

Selv om badet ditt er flunkende nytt vil du altså tape penger på å ikke ha dokumentasjonen i orden.

Det er de som har utført oppussingsarbeidet som har ansvar for å fremlegge FDV-dokumentet, mens du som byggeier er ansvarlig for oppbevaring av dokumentet.

Med det er du klar for å ta fatt på oppussingsferden av baderommet ditt.

Lenker
Min side