Mosaikkfliser gir badet ditt en helt spesiell stil og følelse. Med mosaikkfliser har du store variasjonsmuligheter, og kan dekke alt fra små flater til store vegger i hele rommet. Her får du 6 tips til hvordan du kan få en perfekt mosaikkvegg på baderommet ditt.
Mosaikk er i utgangspunktet en kunstform for flater, som er satt sammen av små deler. Det praktiske med mosaikkfliser er at de er svært allsidige - du kan få de i mange forskjellige materialer, og dekorere både små og store overflater på badet ditt.
Flislegging i mosaikk vil åpne utallige muligheter til dekorasjon, både på bad, kjøkken og i gangen.
Er du redd for at det skal bli gris og søl når du skal legge mosaikkfliser? Eller frykter du at det ikke vil bli symmetrisk og rett? Med våre 6 tips vil du klare å legge en perfekt mosaikkvegg på badet ditt uten store problemer.
1. Hvor vil du ha mosaikkfliser?
Det blir bare større og større utvalg av mosaikkfliser på markedet. Materialene er mange, og du kan blant annet velge mellom glassmosaikk, flismosaikk, naturstein og spesialmosaikk. Her er det smak og behag som teller, så prøv å finn noe akkurat DU vil like.
Det er vanlig å tenke at baderomsveggene må være kledd i det samme materialet over hele. Det trenger ikke være sånn. En fin måte å skape særpreg i rommet er å legge mosaikkfliser på enkelte små områder, som for eksempel på benkeplaten eller spruteområdet.
Ikke bare vil det gi en helt unik innredning, det er også veldig anvendelig for rengjøring ved vannsprut, tannkrem og søl. Velg en type mosaikk som passer fint inn med den innredningen du allerede har.
Det finnes også mange andre løsninger du kan finne på med mosaikkfliser. Dusjvegger eller dekorative bånd er også spennende alternativer som vil bryte med resten av innredningen din. Ta deg en tur på ditt eget bad for å se hvor du kan tenke deg å flislegge med mosaikkfliser!
2. Grunnlaget vil sette resultatet
Når du skal gå i gang med å legge fliser, uavhengig om det er mosaikkfliser eller annen type fliser, er den viktigste grunnlaget. Å ha en perfekt, jevn overflate før du legger flisene, vil sette standarden for hvordan resultatet vil se ut.
Før du går i gang med å lage en mosaikkvegg, bør du gå over veggen med et vater. Har du groper, hakk eller andre uregelmessigheter i veggen, skal du jevne det ut med for eksempel sparkel eller primer.
Ta også en runde med sandpapir på veggen, så er du sikker på at ingen klumper eller utstikkere vil ødelegge mosaikkveggen din. Jo mindre fliser du skal ha på veggen, desto viktigere er det at veggen er helt slett.
3. Vær nøyaktig og tålmodig
Å legge fliser er en presisjonsjobb. Det krever godt forarbeid og planlegging, og ikke minst nøyaktige oppmålinger.
De små mosaikkflisene kommer på store nett, ark eller brett. Dermed kan de bli ganske tunge, men det er likevel enklere enn å legge en og en liten flis av gangen.
Gå i gang med å ta grundige målinger av veggen for å se hvor mange hele nett du får plass til. Deretter mål opp hvor mange nett du må kutte og tilpasse for å få dekket hele veggen. Når du skal skjøre i nettet bør du bruke en ordentlig verktøykniv, og snu flisnettet slik at du ser nettet mens du skjærer.
Har du hindringer på veggen, som vannuttak eller rør, går det fint å legge mosaikkfliser rundt dette. Merk av hvor på flisarket hindringen vil stikke ut. For å kutte flisen tilpasset området, trekk den bort fra nettet du skal legge. Bruk deretter en fliskutter eller tang som er egnet for å klippe i flis til å tilpasse flisene.
4. Press flisene på plass
Det er viktig at du starter med å påføre fliselimet med den flate siden av sparkelen på hele området. Deretter bør du bruke den taggete tannsparkelen for å lage striper i limet. Dette vil gjøre at flisene får et bedre tak i limet.
Sørg for at tykkelsen på limet er litt stivere enn normalt- brettene er tunge og limet skal klare å holde det på plass slik at flisene ikke siger nedover.
Når du er i gang med å sette flisene fast til veggen er det viktig å starte fra midten. På den måte vil du få et symmetrisk resultat hele veien og i begge ytterkanter av veggen eller området du flislegger.
Les også : Hvordan legge fliser på bad? Vår guide til å gjøre det selv.
For å fullføre flisleggingen bør du gå over flisene for å se om de er limt flatt i forhold til hverandre og veggen. Bruk gjerne et rent fugebrett med håndtak eller en rett trekloss for å forsiktig presse på flere fliser av gangen slik at alle flisene får lim på seg.
5. Vent med å fuge
Når du skal legge fuging på mosaikkfliser bør du vente med prosessen til dagen etter at du har limt flisene på veggen. Vent et døgn slik at du er sikker på at limet har fått tørket ordentlig, og så er du klar til å tette store og små sprekker.
For store sprekker kan det lønne seg å gå for en litt tykkere fugemasse, som kan ligne på tannkrem i konsistens. Har du mindre sprekker og områder mellom de små mosaikkbitene du må tilføye med fugemasse, vil det være enklere å jobbe med en tynnere konsistens.
Når fugemassen har tørket, bør du bruke en fuktig svamp til å fjerne fugemasse fra flisene hvis det har kommet søl utover linjene. Det er viktig å ikke være for rask og hard, så du risikerer å fjerne fugemassen i linjene der du faktisk skal ha massen. Tørk over hele veggen til slutt når alt er tørt, gjerne med en t-skjorte eller et fint tøystoff.
6. Nyt utsikten av tusen biter
Når alt er vasket, rengjort og du har ryddet vekk verktøy og rester, er det bare å ta et skritt tilbake og nyte utsikten.
Voila! Du har nå en vakker mosaikkvegg som gjør badet ditt vakkert og helt unikt!
6 Tips til perfekt mosaikkvegg
Med de smarte tipsene vi viser deg her, kan du unngå klin og få et perfekt resultat.